Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Τι είναι η μουσικοκινητική Carl Orff;



Ο εμπνευστής Carl Orff και τα μαθήματα μουσικής

Ο διάσημος Γερμανός συνθέτης Carl Orff (1895-1982) ανέπτυξε ένα πρόγραμμα στη δεκαετία του 1920 με στόχο τη μουσική διδασκαλία σε παιδιά. Αυτό είναι το λεγόμενο Orff Schulwerk («σχολική εργασία» ως προς τη μουσική, στα γερμανικά) ή Orff Approach («προσέγγιση» μουσικής εκπαίδευσης, στα αγγλικά). Είναι μαθήματα που συνδυάζουν μουσική, κίνηση, λόγο και θέατρο, όλα με τρόπο φυσικό, που προσεγγίζει το παιδικό παιχνίδι, την παιδική σκέψη και φαντασία. Το Orff Schulwerk δεν είναι μέθοδος. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο σύστημα που πρέπει να ακολουθηθεί. Υπάρχουν μόνον βασικές αρχές τις οποίες ένας δάσκαλος εφαρμόζει με έμπνευση και πρωτοβουλία.

Η φιλοσοφία της μουσικοκινητικής αγωγής Orff

«Ανέκαθεν τα παιδιά δεν συμπαθούν τη μελέτη. Θα προτιμούσαν να παίζουν, και εάν έχετε τα ενδιαφέροντά τους στο επίκεντρο, τότε θα τους επιτρέψετε να μαθαίνουν ενώ παίζουν.»Carl Orff

Ο Orff πίστευε ότι όπως το παιδί μαθαίνει τη γλώσσα χωρίς επίσημη εκπαίδευση, έτσι μπορεί να μάθει και μουσική, με απλό, φυσικό, αβίαστο τρόπο. Ο χαρακτήρας και η ατμόσφαιρα παιχνιδιού είναι στοιχειώδες συστατικό στην εκπαιδευτική αυτή διαδικασία, και διασφαλίζει την απουσία οποιασδήποτε αξιολόγησης ή κρίσης της επίδοσης του παιδιού από τους δασκάλους του. Επίσης επιτρέπει τη συμμετοχή των γονέων στη μύηση του παιδιού στη μουσική και στη δημιουργία της.

Οι τρόποι και οι στόχοι της μουσικοκινητικής αγωγής Orff


Η μουσικοκινητική αγωγή Orff επιτυγχάνει τη γνωριμία του παιδιού με τη μουσική και τη δημιουργία μουσικής από το ίδιο το παιδί με χρήση απλών μουσικών οργάνων όπως φλάουτο, ξυλόφωνα, μεταλλόφωνα, τρίγωνα, σείστρα, τύμπανο, gong, bongo, και άλλα, δηλαδή μουσικά όργανα που εύκολα μεταφέρονται και αποθηκεύονται. Επίσης στοχεύει στην ανάπτυξη της αισθητικής του παιδιού και της αντίληψής του σε κάθε επίπεδο: αντίληψης του χώρου, του χρόνου, των μορφών, των χρωμάτων.

Basic or Elemental music

Ο ίδιος ο CarlOrff γράφει: «Η βασική (στοιχειακή) μουσική δεν είναι ποτέ απλώς μουσική. Είναι δεμένη με την κίνηση, με τον χορό και τον λόγο, και επομένως είναι μια μορφή μουσικής στην οποία πρέπει να λαμβάνεις μέρος, στην οποία συμμετέχεις όχι ως ακροατής μα ως συν-δημιουργός. [...] Η βασική μουσική είναι γήινη, φυσική, σωματική, ικανή να τη μαθαίνει και να τη βιώνει ο καθένας, σαν παιδικό παιχνίδι. Η βασικη μουσική, λόγος και κίνηση, παιχνίδι, κάθε τι που ξυπνά και αναπτύσσει τις δυνάμεις της ψυχής, χτίζει τη χωμάτινη ουσία της ψυχής, χωρίς την οποία αντιμετωπίζουμε τη διάβρωση του πνευματικού χώματος, όταν ο άνθρωπος αποξενώνεται από τα στοιχειώδη και χάνει την ισορροπία του.»


Πηγή:http://www.greekschools.net

    3 σχόλια:

    1. Πολύ μου άρεσε το άρθρο Νικολέττα!

      Μου άρεσε πολύ και το κείμενο από τον Orff και ιδίως αυτό το απόσπασμα:

      "Η βασικη μουσική, λόγος και κίνηση, παιχνίδι, κάθε τι που ξυπνά και αναπτύσσει τις δυνάμεις της ψυχής, χτίζει τη χωμάτινη ουσία της ψυχής, χωρίς την οποία αντιμετωπίζουμε τη διάβρωση του πνευματικού χώματος, όταν ο άνθρωπος αποξενώνεται από τα στοιχειώδη και χάνει την ισορροπία του"

      Πάρα πολύ καλό!

      ΑπάντησηΔιαγραφή