Η Μουσική Μου

 • Νανουρίσματα
Τα νανουρίσματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της βρεφικής αλλά και νηπιακής μας ηλικίας. Όλοι έχουμε αμυδρές αναμνήσεις από γνώριμες μελωδίες που κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά, από γιαγιά σε μαμά. Δε θα ήταν όμορφο όμως αν γνωρίζαμε τους ήχους και τα ακούσματα άλλων περιοχών ανά τον κόσμο; Να δίναμε στα παιδιά μας την ευκαιρία, από την τόσο μικρή ηλικία να βιώσουν αυτές τις υπέροχες μελωδίες μέσα από νανουρίσματα άλλων χωρών; Έστω και στον ύπνο τους, είναι μια πολύ καλή αρχή! Μπορείτε εσείς και το μωρό σας να απολαύσετε νανουρίσματα από αραβία, αρμενία, ουκρανία, ιαπωνία, ισπανία, ιταλία κ.α. Αρκεί να πατήσετε εδώ


                                          Παραδοσιακό νανούρισμα Ιαπωνίας
 • Sergei Prokofiev
    Ώρα για μουσικό θέατρο! Η δραματοποίηση σαν δραστηριότητα βοηθάει τα παιδιά να εξοικειωθούν με τον αυτοσχεδιασμό και να αποκτήσουν άνεση με την ιδέα της κίνησης και της έκφρασης. Το έργο του Prokofiev Ο Πέτρος και ο Λύκος αποτελεί ένα μουσικό παραμύθι. Ο κάθε χαρακτήρας είναι και ένα μουσικό όργανο ή μια ομάδα οργάνων. Κάθε φορά που εμφανίζεται ένας χαρακτήρας, ακούμε το αντίστοιχο όργανο. Η αντιστοίχηση προσώπων της ιστορίας με μουσικά όργανα βοηθάει στη μνήμη και τη συγκέντρωση του παιδιού. Μπορείτε να το βοηθήσετε και με το να του δείχνετε εικόνες των χαρακτήρων ώστε να τα κωδικοποιήσει πιο εύκολα. 
   Μόλις τελειώσει η...προετοιμασία, μπορεί να ξεκινήσει η ιστορία. Οι ιδέες για την ηχοϊστορία μας είναι ανεξάντλητες! Το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία: πως κάνει το πουλάκι, πως φωνάζει η πάπια, τα απαλά  και προσεκτικά βήματα της γάτας, τον θυμωμένο παππού, τον σταθερό βηματισμό του Πέτρου, να χρησιμοποιήσετε αντικείμενα όπως κορδέλες, καπέλα, μαντήλια και άλλα πολλά! Η αφήγηση σε συνδυασμό με τη μουσική βοηθάει πολύ στην απόδοση των κινήσεων και των εκφράσεων. Καλή διασκέδαση!
Διαβάστε για τη βιογραφία του Sergei Prokofiev εδώ

 Ο Πέτρος και ο Λύκος


 • Camille Saint Saens
    Γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1835 στο Παρίσι και πέθανε στις 16 Δεκεμβρίου του 1921 στο Αλγέρι. Ήταν Γάλλος μουσικός και συνθέτης της ρομαντικής περιόδου. Πολύ γνωστό του έργο είναι το "Καρναβάλι των ζώων" (Le Carnaval des Animaux), όπου περιέχει κομμάτια, ''αφιερωμένα'' σε διάφορα ζωάκια, όπως ο κύκνος, ο ελέφαντας, το καγκουρό.....
   Ένας πολύ έξυπνος και δημιουργικός τρόπος για να μάθουν τα παιδιά σας, τα ζώα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτά περπατούν, φωνάζουν, πηδάνε κτλ. Πιο κάτω μπορείτε να ακούσετε μερικ
ές μουσικές επιλογές. Για περισσότερες μουσικές από το ''Καρναβάλι των ζώων'' και για..περισσότερο χορό στους ρυθμούς του ζωικού βασιλείου, πατήστε εδώ
                                                                       
Kangaroos

                                                                                                The swan
                                                                                           The elephant
                                                                                               Birds

 • George Bizet
Γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1838 και πέθανε στις 3 Ιουνίου του 1975. Ήταν Γάλλος συνθέτης κυρίως σε έργα όπερας. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, η οποία σταμάτησε απότομα λόγω του γρήγορου θανάτου του, κατάφερε πολλές επιτυχίες πριν το έργο του Carmen, γίνει ένα από τα πιο φημισμένα και χιλιοπαιγμένα έργα, από ολόκληρο το ρεπερτόριο της όπερας.

                                                    Carmen • Nikolai Rimsky Korsakov
Γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου και πέθανε στις 21 Ιουνίου του 1908. Ήταν Ρώσος συνθέτης και μέλος της ομάδας των Πέντε. Ήταν δεξιοτέχνης στην ενορχήστρωση. Οι διασημότερες ορχηστρικές συνθέσεις του- Capriccio Espagnol, Russian Easter Festival Overture και η συμφωνική ορχήστρα Scheherazade- αποτελούσαν βασικά στοιχεία του ρεπερτορίου της κλασσικής μουσικής, μαζί με σουίτες και αποσπάσματα από μερικές από τις 15 όπερές του. Το The Flight of the Bumble Bee αποτελεί ίσως το πιο γνωστό απόσπασμα από την όπερα The Tale of Tsar Saltan. Το έργο Scheherazade είναι ένα παράδειγμα που συνδυάζει τα στοιχεία του παραμυθιού με αυτά της παράδοσης (τεχνική που χρησιμοποιούσε συχνά).

                                  The Flight of the Bumble Bee

 • Modest Petrovich Mussorgsky
   Γεννήθηκε στις 21 Μαίου του 1839 στη Ρωσία. Συνθέτης, ο οποίος άνηκε στην ομάδα των ''Πέντε''. Υπήρξε νεοτεριστής της ρώσικης μουσικής, της ρομαντικής περιόδου. Επιχείρησε την επίτευξη μιας μοναδικής, ρώσικης, μουσικής ταυτότητας, η οποία συχνά αντιμετώπιζε σκόπιμη περιφρόνηση από την Δυτική μουσική.
   Πολλά από τα έργα του είναι εμπνευσμένα από τη ρώσικη ιστορία , από τη ρωσική παράδοση και από άλλα εθνικιστικά στοιχεία. Κάποια από τα έργα του: η όπερα Boris Godunov, το ορχηστρικό ποίημα Night on Bald Mountain και η  σουίτα Pictures at an Exhibition.
   Για πολλά χρόνια η μουσική του Mussorgsky ήταν κυρίως γνωστή σε διάφορες εκδόσεις ή ολοκληρώθηκαν από άλλους συνθέτες. Πολλές από τις πιο σημαντικές συνθέσεις πρόσφατα ήρθαν στην επιφάνεια στις αυθεντικές του μορφές και μερικές από τις αυθεντικές παρτιτούρες του είναι τώρα διαθέσιμες.
                                         Pictures at an Exhibition
 • Georg Freidrich Haendel
   O Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ (επίσης Χέντελ) 23 Φεβρουαρίου 1685- 14 Απριλίου 1759) ήταν Γερμανός συνθέτης της ύστερης περιόδου της μπαρόκ μουσικής, που διακρίθηκε κυρίως για τα ορατόριά του. Έζησε κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αγγλία και απέκτησε την αγγλική ιθαγένεια το 1726. Συνέθεσε επίσης πολλές όπερες. Το πιο διάσημο έργο του είναι το ορατόριο Μεσσίας. Επηρέασε βαθιά πολλούς από τους μεταγενέστερους συνθέτες, μεταξύ των οποίων ήταν ο Φραντς Γιόζεφ Χάυντν, ο Μότσαρτ και ο Μπετόβεν, ενώ το έργο του συνέβαλε στη μετάβαση από την εποχή της μουσικής Μπαρόκ στην Κλασσική περίοδο. Οι συνθέσεις του περιλαμβάνουν περίπου 50 όπερες, 23 ορατόρια και πολλές συνθέσεις εκκλησιαστικής μουσικής, καθώς και ορχηστρικά κομμάτια.
                                                                                            Zadok the Priest • Franz Jozeph Haydn
   Ο Φραντς Γιόζεφ Χάυντν (31 Μαρτίου ή 1 Απριλίου 1732- 31 Μαϊου 1809) ήταν ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς συνθέτες της κλασσικής εποχής της μουσικής. Θεωρείται ο "πατέρας" της συμφωνίας και του κουαρτέτου εγχόρδων. Το έργο του περιλαμβάνει κυρίως οργανική μουσική — συμφωνίες και μουσική δωματίου — καθώς και φωνητικά έργα στα οποία περιλαμβάνονται κωμικές και δραματικές όπερες.
                                                                                Tatrai Quartet
 • Wolfgang Amadeus Mozart:
   Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ γεννήθηκε στο Σάλτσμπουργκ στις 27 Ιανουαρίου το 1756 και πέθανε στη Βιέννη στις 5 Δεκεμβρίου το 1791. Είναι ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες κλασσικής μουσικής. Μαζί με τον Γιόζεφ Χάυντν και τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν αποτελούν τους σημαντικότερους εκπροσώπους του λεγόμενου βιεννέζικου κλασικισμού και του κλασικισμού γενικότερα. Συνέθεσε περισσότερα από 600 έργα, μουσική δωματίουσυμφωνική και εκκλησιαστική μουσική, καθώς και μικρότερες συνθέσεις: παραλλαγέςφαντασίεςσονάτες,άριες κ.α.
                                                                                Symphony No. 40
 • Piotr Tchaikovsky:

    7 Μαΐου1840  6 Νοεμβρίου, 1893 ή  25 Απριλίου1840  25 Οκτωβρίου, 1893.Ήταν Ρώσος συνθέτης της ρομαντικής εποχής. Ο Τσαϊκόφσκι γεννήθηκε σε μια μεσοαστική οικογένεια. Η εκπαίδευση που έλαβε τον προετοίμασε για δημόσιο υπάλληλο παρά την πρώιμη μουσική ανάπτυξη που είχε επιδείξει. Ενάντια στις επιθυμίες της οικογένειάς του αποφάσισε να ακολουθήσει καριέρα στη μουσική και το 1862 μπήκε στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης, από όπου αποφοίτησε το 1865.Είχε πολλές επιρροές από τη Δύση, κάτι που τον ξεχώρισε από τη σύγχρονή του εθνικιστική κίνηση, υλοποιημένη από μια ομάδα νεαρών Ρώσων συνθετών γνωστοί ως Η Ομάδα των Πέντε.  
   Ο Τσαϊκόφσκι έγραψε μουσική σε ένα μεγάλο φάσμα ειδών, συμπεριλαμβανομένων συμφωνίαςόπεραςμπαλέτουοργανικής μουσικήςμουσικής δωματίου και τραγουδιού. Έγραψε μερικά από τα πιο δημοφιλή ορχηστρικά και θεατρικά μουσικά έργα στο σύγχρονο κλασικό ρεπερτόριο, όπως τα μπαλέτα Η λίμνη των κύκνων, Η Ωραία Κοιμωμένη Ο Καρυοθραύστης, η Ουβερτούρα 1812, το Πρώτο Κοντσέτο για Πιάνο, επτά συμφωνίες και η όπερα Ευγένιος Ονέγκιν. 
   Αν και είναι διαχρονικά δημοφιλής στο φιλόμουσο κοινό όλου του κόσμου, ο Τσαϊκόφσκι έχει κατά καιρούς επικριθεί σκληρά από κριτικούς, μουσικούς και συνθέτες. Παρ' όλ' αυτά, η φήμη του ως ένας σημαντικός και αξιόλογος συνθέτης θεωρείται πλέον γενικά απρόσβλητη. Στις αρχές και στα μέσα του 20ου αιώνα, οι δυτικοί κριτικοί απέρριπταν τη μουσική του ως κοινή και με έλλειψη υψηλού πνεύματος, αλλά αυτή η περιφρόνηση έχει κατά μεγάλο μέρος εξαλειφθεί.
                                                                                       The Nutcracker • Antonio Vivaldi:


   Ο Antonio Lucio Vivaldi (4 του Μάρτη του 1678 - 28 Ιουλίου 1741), με το παρατσούκλι il Prete Rosso (ο Κόκκινος Ιερέας), λόγω των κόκκινων μαλλιών του, ήταν ένας Ιταλός μπαρόκ συνθέτης, ιερέας, και βιρτουόζος βιολονίστας που γεννήθηκε στην Βενετία . Αναγνωρισμένος ως ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες μπαρόκ μουσικής, η επιρροή του ήταν ευρέως διαδεδομένη στην Ευρώπη. Ο Vivaldi είναι γνωστός κυρίως για τη σύνθεση οργανικών  κονσέρτων , ειδικά για  βιολί , καθώς και εκκλησιαστικά  χορωδιακά έργα και πάνω από σαράντα όπερες. Το γνωστότερο έργο του είναι μια σειρά από κονσέρτα για βιολί γνωστά ως Οι Τέσσερις Εποχές .
   Πολλές από τις συνθέσεις του έχουν γραφτεί για το γυναικείο μουσικό σύνολο του Ospedale della Pieta, ένα μέρος για εγκαταλελειμμένα παιδιά, στο οποίο εργαζόταν ο Βιβάλντι από το 1703 - 1715 ως και 1723 - 1740. Ο Vivaldi είχε σημειώσει επίσης, επιτυχίες με παραστάσεις από τις όπερές  του στη Βενετία, στη Μάντοβα και τη Βιέννη
   Αν και η μουσική του Βιβάλντι ήταν ιδιαίτερα γνωστή κατά τη διάρκεια της ζωής του, αργότερα μειώθηκε σε δημοτικότητα μέχρι την έντονη αναβίωση της κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Σήμερα, ο Vivaldi κατατάσσεται μεταξύ των πιο δημοφιλών μπαρόκ συνθετών.
                                                                      4 Seasons (4 Εποχές)
                                                                      Autumn (Φθινόπωρο)
    

Winter (Χειμώνας)
                                       

Spring (Άνοιξη)
                                       

Summer (Καλοκαίρι)
                                       
 • Johann Strauss Jr,
   O Johann Strauss II (25 Οκτωβρίου 1825- 3 Ιουνίου 1899), επίσης γνωστός και ως  Johann Paptist  ή Johann Strauss Jr., ήταν ένας Αυστριακός συνθέτης οπερέτων και χορευτικής μουσικής. Συνέθεσε πάνω από 500 βαλς , πόλκες , καντρίλλιες , και άλλα είδη της χορευτικής μουσικής, καθώς και πολλές οπερέτες και μπαλέτο. Στη διάρκεια της ζωής του, ήταν γνωστός ως ''ο Βασιλιάς του Βαλς'' και στη συνέχεια, ήταν αυτός που ανέβασε  τη δημοτικότητα του βαλς στη Βιέννη κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.


   Ο Strauss γεννήθηκε στο St. Ulrich και ήταν ο γιος του Johann Strauss I , ενός άλλου συνθέτη χορευτικής μουσικής.Ο πατέρας του δεν ήθελε να γίνει συνθέτης, αλλά τραπεζίτης. Ωστόσο, αψήφησε τις επιθυμίες του πατέρα του και πήγε να σπουδάσει μουσική με τον συνθέτη Joseph Drechsler και βιολί με τον Anton Kollmann. O Strauss είχε δύο νεώτερους αδελφούς, τον Josef και τον Eduard Strauss , οι οποίοι έγιναν και αυτοί συνθέτες αν και ποτέ δεν ήταν τόσο γνωστοί όσο ο μεγαλύτερος αδελφό τους.

   Μερικά από τα πιο διάσημα έργα του Johann Strauss είναι: The Blue Danube , Kaizer- Walzer ,Tales from the Vienna Woods , η Tritsch- Tratsch-Polka, και τοPizzicato Polka . Ανάμεσα στις οπερέτες του ξεχωρίζουν δύο: η Die Fledermaus και η Derr Zigeunerbaur είναι οι πιο γνωστές.
                                                                     
                                                                              'Voices of Spring'
 • Johannes Brahms
   O Johannes Brahms (7 Μάη, 1833 - 3 Απριλίου 1897) ήταν Γερμανός συνθέτης και πιανίστας και ένας από τους κορυφαίους μουσικούς της Ρομαντικής περιόδου . Γεννήθηκε στο Αμβούργο και πέρασε ένα μεγάλο μέρος της επαγγελματικής ζωής του στη Βιέννη της Αυστρίας, όπου ήταν  ηγέτης της μουσικής σκηνής. Στη διάρκεια της ζωής του, η δημοτικότητα και την επιρροή του Brahms ήταν σημαντική.
   Ο Μπραμς συνέθεσε σύνολα για πιάνο, μουσική δωματίου , συμφωνικές ορχήστρες και έργα για φωνή και χορωδία. Καθώς ήταν δεξιοτέχνης πιανίστας, έκανε πρεμιέρα πολλά από τα έργα του. Εργάστηκε επίσης με μερικούς από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της εποχής του, όπως την πιανίστρια Clara Schumann και τον βιολονίστα Joseph Joachim . O Brahms, ένας ασυμβίβαστος τελειομανής, κατέστρεψε πολλά από τα έργα του και  άφησε κάποια από αυτά αδημοσίευτα.
   O Brahms έγραψε μια σειρά από σημαντικά έργα για ορχήστρα, συμπεριλαμβανομένων δύο καντάδες, τέσσερις συμφωνίες, δύο κοντσέρτα για πιάνο, ένα κοντσέρτο για βιολί, ένα διπλό κοντσέρτο για βιολί και τσέλο, το Academic Festival Overture και το Tragic Overture.

                                                                        'Hungarian Dance No. 5'


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου