Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Κατ' οίκον...μαθήματα χορού και μουσικής!

 
 Μουσική και χορός. Δύο έννοιες αλληλένδετες και τόσο σημαντικές στη ζωή αλλά και την εξέλιξη ενός παιδιού, ήδη από τη βρεφική του ηλικία.

   Μέσα από τη μουσική και το χορό τα παιδιά ανακαλύπτουν το ρυθμό που βρίσκεται μέσα τους. Ρυθμικά παλαμάκια, ποδοκρότημα, χτύπημα στα γόνατα, στα δάχτυλα και όπου  αλλού βάζει ο νους τους, δημιουργούν μια 'πανδαισία' έκφρασης συναισθημάτων και κινήσεων . Μέσα από μια απλή φαινομενικά δραστηριότητα καλλιεργούνται πολλές δεξιότητες, δεξιότητες που να μην είχατε σκεφτεί ότι αναδύονται μέσα από μουσικοχορευτικές δραστηριότητες:

  1. Ακονίζουν τη φαντασία, η οποία παίζει πρωταρχικό ρόλο στη διεξαγωγή μιας μουσικοχορευτικής διαδικασίας. Ζώα, εποχές, καιρικά φαινόμενα, επαγγέλματα και άλλα πολλά μπορούν να πάρουν μορφή και να αποδοθούν μουσικά και κινησιολογικά και χορευτικά δημιουργώντας έτσι μια ιστορία! Το ερέθισμα  ή την ιδέα μπορείτε να τα δώσετε εσείς ή να τα σκεφτεί και μόνο του.
  2.  Ο αυτοσχεδιασμός  στις κινήσεις  καλλιεργείται εξίσου με το χορό. Το παιδί, μιμείται και μαθαίνει κινήσεις που βλέπει από σας ή προσθέτει καινούργιες δικές του βελτιώνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο τη φαντασία. Επιπλέον ενισχύουν την αυτοπεποίθηση τους, να προσανατολίζονται μέσα στο χώρο, να μαθαίνουν να αγαπούν το σώμα τους και να εκφράζονται μέσα από αυτό.
  3. Μαθαίνουν την έννοια του συντονισμού, έννοια άμεσα συνδεδεμένη με το ρυθμό, που καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό και βοηθάει το παιδί να εναρμονίσει τις κινήσεις ή ακόμα και το λόγο του με τον παλμό της μουσικής.
  4. Ανακαλύπτουν έννοιες όπως ομαδικότητα και συνεργασία. Όταν συναναστρέφεται με άλλα άτομα, είτε είναι συνομήλικα  παιδάκια, είτε το μεγάλο του αδερφάκι, είτε ακόμη και με εσάς τους ίδιους, μαθαίνει να μοιράζεται τις εμπειρίες του και να νιώθει όμορφα μ' αυτό το συναίσθημα.
  5. Τελευταίο αλλά ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι τα παιδιά, μέσα από μουσικοχορευτικές δραστηριότητες γίνονται ευδιάθετα, γεμάτα ζωντάνια και ενεργητικότητα. Η επιλογή παιχνιδιών-δραστηριοτήτων που δεν καθιστούν τα παιδιά αδρανή (όπως η τηλεόραση) τα γεμίζουν με εφόδια (παρατηρητικότητα, ευστροφία κ.α) για τη μετέπειτα εξελικτική πορεία τους.

Βασική υποσημείωση! Διαλέξτε προσεχτικά τη μουσική που θα του βάλετε. Μην αφοσιωθείτε  όμως σε ένα μόνο είδος μουσικής. Πειραματιστείτε με διάφορα μουσικά κομμάτια. Κλασσική, rock, pop, latin, jazz! Σε όλα τα είδη μπορείτε να κάνετε εξαίσιες επιλογές  Κάντε εναλλαγές από γρήγορους ανεβαστικούς χορούς σε αργούς, χαλαρωτικούς ρυθμούς. Παίξτε μαζί του, δείξτε του ενθουσιασμό και αγαπήστε αυτό που κάνετε με το παιδί σας! Έτσι θα του δώσετε το κίνητρο για να ασχοληθεί και να δείξει  και αυτό με τη σειρά του ενδιαφέρον!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου