Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Μουσικό..κινητικές απορίες!

Τι είναι μουσικοκινητική αγωγή:
Μουσικοκινητική αγωγή είναι ο συνδυασμός της Μουσικής με την Κίνηση. Είναι μια ολοκληρωμένη αγωγή που απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών, με στόχο να καλλιεργήσουν τις σωματικές, πνευματικές και ψυχικές τους ανάγκες. Κάθε παιδί έχει την ευκαιρία να βιώσει μέσα από το σώμα του και την κίνησή του, τις αρχές της μουσικής, του λόγου και του χορού, σύμφωνα πάντα με τον δικό του ατομικό τρόπο.  Το σημαντικό στην μουσικοκινητική αγωγή είναι ότι η διδασκαλία ξεκινά στην διάρκεια του παιχνιδιού, κι έτσι γίνεται μια βιωματική εμπειρία που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις, με αποτέλεσμα η μάθηση να έρχεται αβίαστα. Αυτό που αφορά την μουσικοκινητική αγωγή δεν είναι τόσο το αποτέλεσμα, όσο η διαδικασία της μάθησης.Η Μουσικοκινητική αγωγή περιλαμβάνει:
Μουσική: γνωριμία και εξοικείωση με τους ήχους της φύσης, τα μουσικά όργανα, τις νότες, την μουσική σημειογραφία, την αίσθηση του χρόνου και του ρυθμού. 

Κίνηση: Εξοικείωση με το σώμα μας μέσα στο χώρο και το χρόνο, διοχέτευση της ενέργειας του σώματος μέσα από μουσικά ερεθίσματα, αυτοσχεδιασμός κτλ. 

Λόγος: ο λόγος γίνεται το μέσον για να βιώσουν τα παιδιά το ρυθμό των λέξεων που γίνονται ήχοι και τραγούδι. Πολλές φορές γίνεται χρήση παραδοσιακών στίχων, ποιημάτων, παροιμιών ή και λέξεων καθημερινών, ονόματα ανθρώπων... Με βάση όλα τα παραπάνω λοιπόν μπορούμε να καταλάβουμε ότι τα οφέλη της μουσικοκινητικής αγωγής είναι πολύ σημαντικά για το παιδί και για την ζωή του ως ενήλικας. Μαθαίνει τον εαυτό του, αναπτύσσει τη φαντασία του αλλά μαθαίνει και να λειτουργεί ομαδικά. Αποβάλλει την επιθετικότητά του, εξελίσσεται κοινωνικά, μαθαίνει να ακολουθεί κανόνες, να συνεργάζεται, να κερδίζει αλλά και να χάνει. Και όλα αυτά παίζοντας!


Μυείστε λοιπόν τα παιδιά σας, από μικρά στον χώρο της μουσικής...Βάζοντας τα στον μαγικό αυτό κόσμο ,από την μικρή και τρυφερή ηλικία, μπορούν να μπουν οι βάσεις και δημιουργηθούν σταδιακά ευσυνείδητα άτομα απέναντι στις τέχνες και τον πολιτισμό. Τον δικό μας πολιτισμό. Γιατί από ΄κει ξεκινάνε όλα.


Πηγή:http://mamababa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου