Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ναι στη μουσική!

Γιατί είναι καλό να μάθει το παιδί σας ένα μουσικό όργανο;

Αν η κλασική μουσική μπορεί να βοηθήσει το μικρό σας στην καλύτερη απορρόφηση πληροφοριών -για αυτό και χρησιμοποιείται σε διάφορες εκπαιδευτικές μεθόδους – η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου προσφέρει πολύ περισσότερα οφέλη. Μπορεί να μην είναι το πιο εύκολο πράγμα για ένα παιδί αλλά πρόκειται για μια διαδικασία που θα το μάθει να είναι πειθαρχημένο, βοηθώντας το να ανταπεξέλθει στο σχολείο αλλά και σε διάφορες καταστάσεις στην ενήλικη ζωή του, να επιλύει προβλήματα και να είναι επίμονο και υπομονετικό. Αν το μικρό σας δεν φαίνεται να έχει «έμφυτη» την αγάπη για τη μουσική ή για κάποιο μουσικό όργανο αυτό που έχετε να κάνετε είναι να του την εμφυσήσετε εσείς.

  • Ρωτήστε το παιδί σας ποιο μουσικό όργανο θα ήθελε να μάθει. Βάλτε του να ακούσει τους ήχους κάθε οργάνου και ενημερώστε το για το πώς πρέπει να το κρατάει ή αν είναι εύκολο να μπορεί να το παίρνει μαζί του. Καθώς η εκμάθηση της μουσικής δεν είναι μια εύκολη διαδικασία μην το πιέσετε να μάθει κάποιο όργανο που αρέσει σε εσάς γιατί υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να τα παρατήσει σύντομα.


Ψάξτε στη γειτονιά σας αν παραδίδουν μαθήματα μουσικής ώστε η πρόσβαση στο διδασκαλείο να είναι εύκολη.

Εστιάστε στη σύνθεση της μουσικής και όχι τόσο στη θεωρία, η οποία είναι κουραστική και μπορεί αρχικά να το αποθαρρύνει.

Μην αφήνετε το μικρό σας να εξασκείται μόνο του. Καθίστε μαζί του ή κανονίστε να παίζει μαζί με κάποιο άλλο παιδί που βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο.

Τα παιδιά ενθουσιάζονται με οτιδήποτε έχει ρυθμό. Συνεπώς αν δεν έχετε τη δυνατότητα να κάνει, λόγου χάρη, μαθήματα πιάνου, δείξτε του πώς να χτυπάει ένα τύμπανο ή ένα ντέφι ρυθμικά ή ακόμα πώς να παίξει έναν απλό ρυθμό στη φυσαρμόνικα.
 
Ακόμα και αν δεν παίζετε κάποιο μουσικό όργανο ή δεν έχετε σχέση με τη μουσική μπορείτε να βρείτε άλλους τρόπους για να συμμετέχετε στην εξάσκηση του παιδιού σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να το ρωτάτε πώς ακούγεται η κάθε νότα  ή ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατάει π.χ. το βιολί. Σημασία έχει να δείξετε ενδιαφέρον ώστε να το κινητοποιήσετε.


Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Μουσικό..κινητικές απορίες!

Τι είναι μουσικοκινητική αγωγή:
Μουσικοκινητική αγωγή είναι ο συνδυασμός της Μουσικής με την Κίνηση. Είναι μια ολοκληρωμένη αγωγή που απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών, με στόχο να καλλιεργήσουν τις σωματικές, πνευματικές και ψυχικές τους ανάγκες. Κάθε παιδί έχει την ευκαιρία να βιώσει μέσα από το σώμα του και την κίνησή του, τις αρχές της μουσικής, του λόγου και του χορού, σύμφωνα πάντα με τον δικό του ατομικό τρόπο.  Το σημαντικό στην μουσικοκινητική αγωγή είναι ότι η διδασκαλία ξεκινά στην διάρκεια του παιχνιδιού, κι έτσι γίνεται μια βιωματική εμπειρία που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις, με αποτέλεσμα η μάθηση να έρχεται αβίαστα. Αυτό που αφορά την μουσικοκινητική αγωγή δεν είναι τόσο το αποτέλεσμα, όσο η διαδικασία της μάθησης.Η Μουσικοκινητική αγωγή περιλαμβάνει:
Μουσική: γνωριμία και εξοικείωση με τους ήχους της φύσης, τα μουσικά όργανα, τις νότες, την μουσική σημειογραφία, την αίσθηση του χρόνου και του ρυθμού. 

Κίνηση: Εξοικείωση με το σώμα μας μέσα στο χώρο και το χρόνο, διοχέτευση της ενέργειας του σώματος μέσα από μουσικά ερεθίσματα, αυτοσχεδιασμός κτλ. 

Λόγος: ο λόγος γίνεται το μέσον για να βιώσουν τα παιδιά το ρυθμό των λέξεων που γίνονται ήχοι και τραγούδι. Πολλές φορές γίνεται χρήση παραδοσιακών στίχων, ποιημάτων, παροιμιών ή και λέξεων καθημερινών, ονόματα ανθρώπων... Με βάση όλα τα παραπάνω λοιπόν μπορούμε να καταλάβουμε ότι τα οφέλη της μουσικοκινητικής αγωγής είναι πολύ σημαντικά για το παιδί και για την ζωή του ως ενήλικας. Μαθαίνει τον εαυτό του, αναπτύσσει τη φαντασία του αλλά μαθαίνει και να λειτουργεί ομαδικά. Αποβάλλει την επιθετικότητά του, εξελίσσεται κοινωνικά, μαθαίνει να ακολουθεί κανόνες, να συνεργάζεται, να κερδίζει αλλά και να χάνει. Και όλα αυτά παίζοντας!


Μυείστε λοιπόν τα παιδιά σας, από μικρά στον χώρο της μουσικής...Βάζοντας τα στον μαγικό αυτό κόσμο ,από την μικρή και τρυφερή ηλικία, μπορούν να μπουν οι βάσεις και δημιουργηθούν σταδιακά ευσυνείδητα άτομα απέναντι στις τέχνες και τον πολιτισμό. Τον δικό μας πολιτισμό. Γιατί από ΄κει ξεκινάνε όλα.


Πηγή:http://mamababa.gr