Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Μουσική και εγκυμοσύνη



   Πολλές μητέρες προβληματίζονται για το τι μουσική είναι καλό να ακούνε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αν όντως υπάρχουν οφέλη στο μωρό. Το παρακάτω άρθρο αναλύει εμπεριστατωμένα τις απορίες που μπορεί να έχουν οι μέλλουσες μανούλες...
   Το έμβρυο ακούει τη μουσική που ακούει η μητέρα του γιατί μπορεί να ακούσει μέσα στη μήτρα από πολύ νωρίς. Είναι γεγονός ότι η αίσθηση της ακοής είναι η πρώτη που αναπτύσσεται γύρω στους 3 μήνες της εγκυμοσύνης και τον 5ο μήνα της κύησης είναι τελειοποιημένη. Το μωρό από τον 7ο πλέον μήνα, όχι μόνο κινείται σύμφωνα με την μουσική, αλλά δείχνει και προτίμηση για συγκεκριμένους τύπους μουσικής. 
     Νεογέννητα μπορούν να αναγνωρίσουν μουσική που οι γονείς τους έπαιζαν για αυτά όταν ήταν στην μήτρα και επίσης γίνονται πιο χαρούμενα, ή τους παίρνει ο ύπνος όταν ακούνε κάποιο γνώριμο τραγούδι.  Κάποιοι ειδικοί επίσης λένε ότι τα έμβρυα αναπνέουν στον ρυθμό της αγαπημένης τους μουσικής. 
   Το έμβρυο, ενωμένο σωματικά και ψυχικά με την Μητέρα, ήδη μετά τη σύλληψη δέχεται και ζει την ίδια στιγμή μαζί της τα συναισθήματά της, τις σκέψεις της, τις ιδέες της, τα βιώματά της. Αυτές οι πρώτες εμπειρίες διαπλάθουν την σωματική και ψυχική ύπαρξή του και καθορίζουν την μελλοντική του υγεία και νοοτροπία. 
     Γι’ αυτό και την περίοδο της εγκυμοσύνης θέλουμε η μητέρα να έχει θετικά συναισθήματα, να είναι χαλαρή και ήρεμη  ώστε με αυτόν τον τρόπο να  είναι χαλαρό και ήρεμο και το μωρό Διαλέγουμε μουσική που μας μειώνει το άγχος, μας χαλαρώνει, μας ηρεμεί και μας γαληνεύει.
   Η καταλληλότερη μουσική για τη μητέρα και το μωρό είναι η απαλή κλασσική μουσική, όπως του Mozart, του Vivaldi, του Haydn, του Haendel. Έρευνες που έχουν γίνει έχουν δείξει πως η κλασσική μουσική, ενεργοποιεί τον εγκέφαλο και αυξάνει την δημιουργικότητα δηλαδή μπορεί να βοηθήσει στη δόμηση ενός υγιούς και αρμονικού σώματος γεμάτο με ψυχικά χαρίσματα και αρετές. Ας μην ξεχνάμε ότι η μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τάξη, τον ρυθμό, την αρμονία, την αίσθηση του μέτρου, την αυτογνωσία, τη διάκριση της ομορφιάς.
    Επίσης κατάλληλη είναι και η βυζαντινή μουσική αλλά και η μουσική που έχει δημιουργήσει η φύση για εμάς όπως το θρόισμα των φύλλων, ο παφλασμός των κυμάτων, το κελάηδισμα των πτηνών, ο ήχος του τρεχούμενου νερού κ.α. Αυτά τα είδη μουσικής βοηθούν μητέρα και μωρό να χαλαρώσουν.
   Σημαντικό επίσης για το έμβρυο είναι να ακούει τη φωνή της μητέρας.Η φωνή της σε συνδιασμό με τη μουσική πλάθουν το σώμα και διαμορφώνουν το χαρακτήρα του μελλογέννητου. Η φωνή της μητέρας είναι το πιο σημαντικό άκουσμα του εμβρύου. Το έμβρυο συνδέεται ψυχικά με την μητέρα του ιδίως μέσα από την φωνή της. Αν η φωνή της μητέρας είναι εμποτισμένη με συγκίνηση, αν έχει αυτές τις αποχρώσεις, που μόνον η αγάπη της μπορεί να προσδώσει,  τότε αυτή η πάλλουσα αρμονική φωνής της μητέρας, δομεί αρμονικά όλα τα όργανα του εμβρύου, ιδιαίτερα δομεί αρμονικά τον εγκέφαλό του και το νευρικό του σύστημα.
    Και το κυριότερο μέσα απ' αυτή την ευτυχή ακοή, την ευτυχή επικοινωνία του εμβρύου με την μητέρα του, το παιδί αντλεί ένα βαθύ συναίσθημα ασφαλείας, μια επιθυμία επικοινωνίας με τον κόσμο, όπου θα ζήσει μετά τη γέννησή του. Σ έναν κόσμο όπου θα μπορέσει να κοινονικοποιηθεί με ευκολία, χωρίς  δείγματα μελαγχολίας ή επιθετικότητας αλλά γεμάτο ενέργεια και χαρά.

*Ενδεικτική μουσικούλα υπάρχει στο φάκελο ''Η Μουσική Μου''

6 σχόλια:

  1. όες φορές προσπάθησα να βάλω κλασσική μουσική πιο πολύ εκνευριζόμουν παρά χαλάρωνα..
    έτσι προτίμησα να ακούω τελικά την μουσική που πάντα άκουγα και με χαλάρωνε...
    Βέβαια οι έρευνες είναι έρευνες, τί να πώ..

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι έρευνες μιλούν με ποσοστά και δεν είναι απόλυτες. Φυσικά και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις!Το σημαντικό,είναι η μητέρα να ακούει μουσική που να την γεμίζει ηρεμία ώστε να έχει τα αντίστοιχα οφέλη και στο έμβρυο...Σε προηγούμενο άρθρο αναφέρω ότι η μουσική δεν πρέπει να έχει πολλές εναλλαγές στο ρυθμό και στην ένταση του ήχου.Προτιμότερα είναι τα σύνολα βιολιού ή η απαλή ορχηστρική μουσική σε υψηλές συχνότητες. Παρακάτω σου στέλνω έναν πίνακα με διάφορα είδη μουσικής και τις ιδιότητες τους ώστε να κατατοπιστείς πλήρως και να σε βοηθήσει να επιλέξεις τη μουσική που πραγματικά σου ταιριάζει.Καλημέρα και καλή ακρόαση!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Νικολέτα! Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μου είχα διαβάσει πάρα πολλά άρθρα σχετικά με τα οφέλη της μουσικής για το έμβρυο και ιδίως της κλασικής μουσικής και ιδίως του Μότσαρτ. Έτσι λοιπόν, το εφάρμοσα. Άκουγα Μότσαρτ στο αυτοκίνητο το πρωί που πήγαινα στο γραφείο, το μεσημέρι που επέστρεφα στο σπίτι, στο γραφείο με ακουστικά...τα οποία (μην γελάσεις) πολλές φορές τα τοποθετούσα πάνω στη φουσκωμένη κοιλίτσα μου για να ακούει το εμβρυάκι μου. Και μετά που γεννήθηκε η μικρή μου, ξυπνούσε και κοιμόταν με απαλή χαλαρωτική μουσική και ιδίως Μότσαρτ. Το αποτέλεσμα; Όπου βρεθεί και όπου σταθεί και ακούσει μουσική, χορεύει. Τρελαίνεται να χορεύει. Έχει το ρυθμό μέσα της. Χαμογελάει πανευτυχής και χορεύει. Όλο αυτό είναι τυχαίο; Δε νομίζω!

    [Όταν βρεις χρόνο, πέρνα μία βόλτα από το σπιτάκι μου. Θα χαρώ να σε φιλοξενήσω.
    Η δ/νση του είναι:
    www.mylovablebaby.com
    Και αν περάσεις μία βόλτα και από το εξοχικό μου στο facebook, μη φέρεις γλυκά :) Άφησέ μου την αγάπη σου και ένα 'LIKE'].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έγινε κάποιο λάθος και δεν στάλθηκε η διεύθυνση!
    Στην ξαναστέλνω: http://melodeniaandkroustakias.blogspot.gr/2011/03/haydn-mozart_260.html
    Προς mylovablebaby: το blog φανταστικό!αξίζουν συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. (Νικολέτα μου, ανοίγω μία παρένθεση να σου πω ότι κέρδισες βραβειάκι. Αυτό του versatile blogger.

    Κατά βάθος πιστεύω ότι όλοι σας/ μας είμαστε κάπως πως versatile...στη ζωή μας, στα blogs μας, στη σκέψη μας, στην έκφρασή μας, στη συμπεριφορά μας...
    Versatile και με την έννοια του agile (εύστροφου) αλλά και με την έννοια του multilateral (πολύπλευρου). Άλλωστε, για να είσαι blogger χρειάζεται να είσαι και τα 2!

    Το βραβείο σου μπορείς να το παραλάβεις εδώ

    http://my-lovable-baby.blogspot.gr/2012/09/blog-post.html

    ό,τι ώρα και μέρα θέλεις! Take your time. Εδώ θα είναι και θα σε περιμένει...

    Κλείνει η παρένθεση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή