Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Δημιουργικά...πρωινά! (Μέρος 4)

Κακά τα ψέματα. Όταν η φύση της δουλειάς σου είναι τέτοια ώστε να κάθεσαι τον περισσότερο καιρό του καλοκαιριού, έχεις άπλετο χρόνο μπροστά σου. Αυτό συμβαίνει και με μένα. Προσπαθώντας λοιπόν να γεμίζω τις άδειες- ειδικά πρωινές- ώρες μου ξεκίνησα φτιάχνοντας κάτι δημιουργικό και ιδού το αποτέλεσμα!

Σ' αυτή την ανάρτηση θα ασχοληθούμε με το πως να φτιάχνουμε κηροπήγια χρησιμοποιώντας απλά υλικά μέσα από το σπίτι, που είτε μας είναι άχρηστα, είτε δεν είχαμε φανταστεί ότι θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε κατά αυτόν τον τρόπο!
Και αναφέρομαι στα εξής απλά υλικά:


ένα γυάλινο βάζο αποθήκευσης 



και ένα τενεκεδένιο κουτί



Υλικά που θα χρειαστείτε:
        
        Για το βάζο-κηροπήγιο :

  • Ένα γυάλινο βάζο σε διαστάσεις τις προτίμησής σας
  • 2-3 κοχύλια σε διάφορα μεγέθη και σχήματα
  • Χοντρό σχοινί
  • Κόλλα στιγμής 


Για το τενεκεδένιο κηροπήγιο:
  • Ένα απλό τενεκεδάκι 
  • Σπρέι σε χρώμα της προτίμησής σας


Τρόπος κατασκευής:

Για το βάζο-κηροπήγιο :
  • Παίρνουμε το σχοινί και το τυλίγουμε γύρω από το χείλος του βάζου (συγκεκριμένα εγώ χρησιμοποίησα διακοσμητικό σχοινί από μπομπονιέρα) 
  • Τοποθετούμε με την κόλλα στιγμής τα κοχύλια πάνω στο σχοινί 
  • Τέλος, μέσα στο έτοιμο κηροπήγιο μας βάζουμε κερί της επιλογής μας

Για το τενεκεδένιο κηροπήγιο :
  • Βάφουμε το τενεκεδάκι με το σπρέι και το αφήνουμε να στεγνώσει
  • Τοποθετούμε μέσα το κερί. Έτοιμο!

Δυο απλές και γρήγορες ιδέες για όσους και όσες θέλουν να δημιουργούν πιο..εύκολα! Δείτε τι ωραία που φωτίζουν το βράδυ...Μα δεν είναι τόσο χαλαρωτικά;;


Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Πότε να στείλω το παιδί μου μουσική;

   Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να στείλω το παιδί μου μουσική; Αυτό είναι ένα πολύ συχνό ερώτημα των γονέων, ακόμη κι όταν το παιδί τους είναι μόλις μηνών! Μερικοί πιστεύουν ότι η μουσική εκπαίδευση πρέπει να ξεκινάει με το που γεννιέται το παιδί, ενώ άλλοι πιστεύουν πως δε πρέπει να φορτώνουμε τα παιδιά με υπερβολικά πολλές δραστηριότητες. Οπότε ποια είναι τελικά η κατάλληλη ηλικία;
   Οι θετικές επιδράσεις της πρώιμης μουσικής εκπαίδευσης στα παιδιά δε χωρούν πλέον αμφισβήτηση. Η μουσική εξισορροπεί με «μαγικό» τρόπο τα δυο ημισφαίρια του εγκεφάλου σε μικρούς και μεγάλους. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως η μουσική εκπαίδευση βοηθάει τα παιδιά να γίνουν πιο έξυπνα, πιο ισορροπημένα και πιο κοινωνικά. Το παιδί σας δε χρειάζεται απαραίτητα να γίνει δεξιοτέχνης μουσικός για να δρέψει αυτά τα οφέλη! Και μόνο το να λαμβάνει μαθήματα μουσικής είναι αρκετό.
   Η απάντησή  στο ερώτημα πότε να στείλετε το παιδί σας σε μαθήματα μουσικής είναι: Να το στείλετε όταν το ζητήσει το ίδιο.
   Για να είναι σε θέση να αναπτύξει και να φανερώσει το παιδί σας το μουσικό του ταλέντο, θα πρέπει να ξέρετε πώς να δημιουργήσετε ένα μουσικό περιβάλλον, που να το βοηθάει στις «μουσικές του ανακαλύψεις». Αν δε γνωρίζετε πώς να το κάνετε αυτό, καλύτερα να συμβουλευτείτε κάποιους που γνωρίζουν. Οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες του χώρου σαφώς και έχουν τόνους υλικού να μοιραστούν μαζί σας.

   Θα πρέπει βέβαια να γίνει κατανοητό πως παρότι το να στέλνετε το παιδί σας στο μάθημα μουσικής 1-2 φορές τη βδομάδα είναι υπέροχο, όμως δεν είναι αρκετό. Γιατί; Ας υποθέσουμε ότι το νεογέννητό σας ακούει ανθρώπινες ομιλίες 1-2 φορές τη βδομάδα από 30-45 λεπτά. Πιστεύετε πως είναι αρκετό για να αρχίσει να μιλάει; Το ίδιο ισχύει και για την κατανόηση της μουσικής! Συμπληρωματικά με τα μαθήματα, το παιδί σας θα πρέπει να ακούει μουσική καθημερινά και οι γονείς πρέπει να βοηθούν το παιδί να εμπλουτίσει την προσωπική του «βιβλιοθήκη» από μουσικά ερεθίσματα. Βοηθήστε το μουσικό ταλέντο του παιδιού σας να ανθίσει με το να νοιάζεστε γι’ αυτό και να πραγματοποιείτε τις επιθυμίες του.
   Σε περίπτωση όμως που το παιδί σας δεν είναι έτοιμο να παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής, μη το πιέζετε. Αφήστε το να το ζητήσει από μόνο του. Κι όταν το κάνει, ενεργήστε ταχύτατα! Δώστε του ότι χρειάζεται και ενθαρρύνετέ το.
Ποια είναι συνήθως η ηλικία κατά την οποία τα παιδιά ελκύονται από τα μουσικά όργανα και θέλουν κι αυτά να μάθουν να παίζουν; Δε μπορεί κανείς να απαντήσει δίνοντας ένα συγκεκριμένο αριθμό, καθότι το ενδιαφέρον του κάθε παιδιού για τη μουσική εξαρτάται από το περιβάλλον που εσείς (μητέρα και πατέρας) του δημιουργείτε. Τελικά ανάγεται στον τρόπο που μεγαλώνετε το παιδί. Ένα όμως είναι βέβαιο: Όσο αυξάνονται οι μουσικές ικανότητες του παιδιού (που είναι στο χέρι σας να συμβεί), βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής του και τα πηγαίνει και καλύτερα στο σχολείο.
   Μερικοί ίσως να ρωτήσετε: «Και τι γίνεται στην περίπτωση που αναγκαζόμαστε να καθυστερήσουμε τη μουσική εκπαίδευση του παιδιού μας, παρόλο που το ίδιο δείχνει έτοιμο για κάτι τέτοιο;» Η απάντηση είναι σαφής: «Αν δεν κόψετε το ώριμο φρούτο από το δένδρο όσο είναι ο καιρός του, απλά θα πέσει στο χώμα και θα χαθεί»

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Δημιουργικά...πρωινά! (Μέρος 3)

Κακά τα ψέματα. Όταν η φύση της δουλειάς σου είναι τέτοια ώστε να κάθεσαι τον περισσότερο καιρό του καλοκαιριού, έχεις άπλετο χρόνο μπροστά σου. Αυτό συμβαίνει και με μένα. Προσπαθώντας λοιπόν να γεμίζω τις άδειες- ειδικά πρωινές- ώρες μου ξεκίνησα φτιάχνοντας κάτι δημιουργικό και ιδού το αποτέλεσμα!

Αφήνουμε λίγο στην άκρη τα κοχύλια και επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας σ' ένα άλλο καλοκαιρινό στοιχείο. Τις πέτρες που μαζεύουμε κατά καιρούς από την παραλία και τη θάλασσα! Η κατασκευή όμως για την οποία θα τις χρησιμοποιήσουμε δεν έχει καλοκαιρινό....άρωμα! Αν και τώρα που το σκέφτομαι..ταιριάζουν πολύ ωραία στο μπαλκόνι..

Πολύ εύκολα και γρήγορα δημιουργήστε πέτρινες...φράουλες! Διακοσμήστε την κουζίνα,το καθιστικό, τον κήπο, γεμίστε τα καλάθια, τις φρουτιέρες, χρησιμοποιήστε τες ακόμα και ως pres papier! Σας δίνω την δική μου ιδέα...Βάλτε τη δική σας φαντασία για την πιο ενδιαφέρουσα αξιοποίησή τους. Καλή επιτυχία!




Υλικά που θα χρειαστείτε:

  • Πέτρες θαλάσσης (σε ανάλογα σχήματα)
  • Τέμπερες (άσπρη, κόκκινη, πράσινη, μαύρη)
  • Πινέλο με χοντρή ''μύτη''
  • Πινέλο με λεπτή ''μύτη''
  • Βερνίκι



Τρόπος κατασκευής:
  • Περνάμε τις πέτρες, την άσπρη τέμπερα για να αποκτήσουν όλες ένα ομοιόμορφο χρώμα.
  • Μόλις στεγνώσουν τις βάφουμε με την κόκκινη τέμπερα.
  • Χρησιμοποιούμε το πράσινο χρώμα για να σχηματίσουμε το κοτσάνι σε κάθε ''φράουλα''.
  • Με το λεπτό πινέλο και τη μαύρη τέμπερα φτιάχνουμε τα σποράκια
  • Τέλος τα περνάμε με το ακριλικό χρώμα ώστε να αποκτήσουν λάμψη και ανθεκτικότητα.
Για όσους δεν έχουν ''εγκαταλείψει'' ακόμη τα σπίτια για να βρεθούν στις παραλίες, ελπίζω να έχω δώσει το κίνητρο και την όρεξη για πρωινή και όχι μόνο δημιουργική απασχόληση!
Υ.Γ.: Προσοχή!Δεν τρώγονται...

Συνεχίζεται...

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Δημιουργικά πρωινά! (Μέρος 2)

Κακά τα ψέματα. Όταν η φύση της δουλειάς σου είναι τέτοια ώστε να κάθεσαι τον περισσότερο καιρό του καλοκαιριού, έχεις άπλετο χρόνο μπροστά σου. Αυτό συμβαίνει και με μένα. Προσπαθώντας λοιπόν να γεμίζω τις άδειες- ειδικά πρωινές- ώρες μου ξεκίνησα φτιάχνοντας κάτι δημιουργικό και ιδού το αποτέλεσμα!

Καθώς ακόμη το καλοκαίρι καλά κρατεί, τι πιο φυσικό για κατασκευές με κοχύλια!(είπα να ''κινηθώ'' στο ίδιο στυλ με την προηγούμενη μου ανάρτηση)







Υλικά που θα χρειαστείτε:
  • Μια βάση από κόρμο δέντρου
  • Κερί από δύο ρεσώ
  • Τρία κοχύλια όπως αυτά της εικόνας
  • Ένα κοχύλι με αρκετό βάθος ώστε να τοποθετεί το κερί από τα ρεσώ
  • Τρία χρώματα της επιλογής σας (τέμπερες)
  • Κόλλα στιγμής





Τρόπος κατασκευής:
  • Λιώνουμε το κερί από τα ρεσώ και το ρίχνουμε μέσα στο κοχύλι και περιμένουμε να στεγνώσει.
  • Βάφουμε τα άλλα τρία κοχύλια με το χρώμα της επιλογής μας
  • Τοποθετούμε τα κοχύλια το ένα δίπλα στο άλλο πάνω στην ξύλινη βάση και τα στερεώνουμε με την κόλλα.
  • Στο υπόλοιπο κενό μέρος της ξύλινης βάσης τοποθετούμε το κοχύλι με το κερί και το στερεώνουμε με την κόλλα



Μια ακόμη καλοκαιρινή δημιουργία ολοκληρώθηκε!Καλή επιτυχία στη δική σας δοκιμή!

Συνεχίζεται....